trädgård, Trädgårdsfägring

”Siktlinjer”

…är temat i TRÄDGÅRDSFÄGRING den här veckan. Och här finns mycket att både skriva om och visa bilder på.

Men – för det första så undrar jag vad ”siktlinjer” egentligen betyder i trädgården. Är det sånt som man har att fästa ögonen på längst bort i trädgården för att ändra perspektivet, eller är det det något som ska dra sikten inåt mot något snyggt – alltså ifrån något mindre vackert längre bort!? Ja, det här tål att tänkas på – och det finns säkert en massa annat man kan tänka sig att ”siktlinjer” i trädgården betyder. Men jag har alltså valt dessa två betydelser!

KARTA

 

När vi gjorde om vår ”yttertomt” till ”park”, alltså tog bort en massa träd (uppåt 100), så var det rena urskogen där med massor av tätt stående spikraka tallar med lite rufs upptill samt även en del jättegranar. Alla träden var – för att vara här på Gotland – enormt höga, så det var otroligt murrigt på hela tomten. Det fanns nämligen en del träd på ”innertomten” också. Vi började alltså med att ta bort träden på ”innertomten” som är trädgården runt 3 sidor av huset (framsidan, baksidan och södersidan) som vi hade inhägnat så att inte vår dåvarade lilla hund Penny kunde springa ut på landsvägen utanför och jaga traktorer och cyklar. Hon hade nämligen gjort det – och platta hundar är inte så kul!

Nedan syns hur det såg ut på mäklarens bild när vi flyttade hit! Kolla till vänster och bakom huset!!

2010-10-31 027

 

 

Sen gjorde vi en del – ja, ganska många om man ska vara ärlig – rabatter och planteringar innan vi kastade oss över ”yttertomten”. Många små träd, buskar och perenner planterades t.ex. i ”långrabatten” (50 m) utmed landsvägen och den rabatten kan väl kanske kallas en ”siktlinje”, likaså den långa pallkragsrabatten på 12 m. Den återkommer jag dock till i ett senare inlägg. Jag hade vilda och storslagna planer (brukar ha det), men när det var dags för bearbetning av marken i ”parken” (vilket vi inte gjorde själva utan hyrde in en kille med grävare) så visade det sig att det var hundratals fler rotsystem kvar i marken. Alltså inte bara efter dom träd vi tagit ner. När dom sen äntligen var borta så fick jag tänka om hela min planering. Ja, ni har väl kanske själva varit med när drömmar har spruckit…..

Nedan: Kolla in hur det såg ut på andra sidan vägen innan avverkningen för några år sen – så såg det också ut på ”yttertomten”!

2010-06-10 013

Det jag planerat var att dela upp den trekantiga STORA delen längst bort med att plantera buskar och små träd på tvären över halva bredden omväxlande på vänster och höger sida för att förvilla ögonen. Så när vi var ett gäng som åkte över till Öland och        B´Ströös Handelsträdgård för att inhandla växter, tog jag pickupen och så handlade jag den full. (Jodå, vi hade mycket trevligt och kul också!)

Här är det Lisa, Anders A. och Annli på vårens första fina kväll på hamnkrogen på Öland. Det hade varit en urusel iskall vår innan…..

2010-05-14 014

Så kom jag hem med mindre än hälften (!) av dom plantor som jag hade behövt, så det var bara att sätta igång och plantera dom få träden och buskarna – där det gick att få ner dom! Det var ju en gammal landsväg som hade gått över tomten och på ”yttertomten” hade vi inte tagit bort vägvallen. Så där vår tomt började avsmalna var det bara sten och grus. Inte så kul att gräva eller plantera i…..

Nedan: Här i början på ”parken” sparade vi några fina ädelgranar. Den till höger finns kvar, den andra togs bort för några år sen – den hade blivit enorm.

2010-06-21 026

Visst grävde vi upp en massa gropar och böt jord, men man ser nu att en del av träden växer ganska dåligt – men alla har överlevt i alla fall. Några buskar dog förra året i torkan, men annars så växer träden iaf så sakteliga. Men så till det här med ”riktlinjer” i det som nu kallas ”parken”. Vi har ju en del saker; En byggd liten ruin som fungerar som uteplats, en gammal ”död” traktor, några gamla redskap samt en gammal hästkärra – allt för att ge lite liv åt den här delen och nåt kul att vila ögonen på  – iaf för män!

På bilden är den alldeles nybyggda ”ruinen” i ”parken”!

ruin46

Sen hade jag gjort en fin ritning på ett högt vidlyftigt konstverk vi skulle ha allra längst bort, men eftersom vi aldrig kom till skott med det så får vi nöja oss med dom tre träden som vi sparade där; 1 tall och 2 björkar. Det har också fått räcka med dom växter vi fick ner och dom trevliga dekorationssaker vi har där ute. Bl.a. förvandlades ”ruinen” till ett ställe där man numera ALLTID ska dricka champagne i glada väninnors sällskap! Så vi tjejer fick också nåt att njuta av!!

Det är min kusin Monica (till vänster) som kom på den alldeles excellenta idén med skumpa. Väninnan Christina till höger som nästan alltid agerar chaufför när dom kommer hit och hälsar på. Alla champagne korkar sätts i muren – och det har blivit många under åren!

ruin14a

 

Men vår tomt är så stor – nästan 5000 kvm – så jag skulle ju gärna göra allt som står på min gamla ritning. Men…det skulle väl gå åt en fruktansvärt massa pengar till inköp av dom, en massa år innan dom växt upp och så orkar man ju inte så mycket längre!     Alltså får det räcka med det vi gjort, det blir nog riktigt snyggt när dom små träd som är planterade växer upp ordentligt. Då kommer dom att till viss del skymma sikten från innertomten hela vägen bort till slutet på parken – och det är vad jag vill! Jag vill inte ha nån siktlinje ända dit!!

Här nedan ser man hur det ser ut numera när den stora granen är borta. Som synes finns det en massa ej uppväxta buskar och träd, men den lilla enen till höger blåste sönder för nån månad sen…..

P1000972 

SUSIE

 

9 reaktioner till “”Siktlinjer””

 1. Jag hoppas att du kommer att vara med i Öppen trädgård i år?! Du är ju så kunnig och det är en ren fröjd att få se allt vackert. Nu är jag ju inte så blyg av mig, så jag kanske tittar in någon gång i alla fall.
  Kram, Ingrid

  Gilla

 2. Ni har verkligen lagt mycket jobb på tomten! Rötter verkar leva sitt eget liv, hänger ihop och umgås i det obemärkta under jorden. När jag renoverade trädgårdslandet för 15 år sen, tog vi hjälp av en grävare som avlägsnade ett berg av armtjocka rötter som tagit sig in från skogen mer än tio meter bort. Undra på att det gick åt både vatten och näring. Stor skillnad efteråt.
  Allt gott
  /Anette

  Gillad av 1 person

 3. Stor förändring och när det kommer till träd är väl lagom ett lämpligt ord. Ibland är det ändå ganska bra att saker växer lite långsamt. Det är oftast lättare att sköta och klippa de små träden och buskarna. Funderar på att ta mig till Öland i sommar… ..vi får se.

  Ha det gott! Carina

  Gilla

 4. Hej Susie!
  När man ser före och efter bilder, blir det så tydligt hur mycket som hänt. Ni har en stor tomt och har gjort den riktigt fin. Champagneborg låter inte helt fel.
  Ha det gott /Kram Marika

  Gilla

  1. Vilket under art namn du kom med! Fattar inte av vi tre tjejer inte kommit på det under dom 12 år ruinen stått i parken. Vi har ju använt den till att dricka skumpa i första kvällen under besöket (dom kommer alltså fler gånger varje år) och det är äkta vara som är som tack för mat & logi. Nu måste jag meddela dom genast….. *fniss*
   KRAM/sUSIE

   Gilla

 5. Ruinen i parken är superläcker. 🙂 Vilket jobb du & ni lagt ner under alla dessa år. Grannar som fanns med innan ni bodde där måste tyckt det varit kul att passera och se förändringar till det bättre, säsong efter säsong.
  Vilken snygg header. Var är den tagen någonstans? 😉 Din är faktiskt snyggare. Jag såg en flygbild som var ännu tuffare i en bok. En plan är att ha med cyklarna på bilen och cykla omkring på savannen. Bara vi inte möter vilda djur. Jag är en gammal man som inte fixar att cykla ifrån ett lejon.
  Tusen tack för ”engångsföreteelsen”. 😉 Hur många e är det i ordet? 5 st. Johan T är en duktig författare. Ska bli kul att läsa om vår grannö.
  Kram Bosse Skidskytt

  Gilla

 6. Champagneborg låter mycket bättre än champagneruin, så kör på det!
  Tänk så mycket man egentligen gjort i sin trädgård, de där återblickarna behövs för att man ska inse det. Kul att se dina!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s