VÅRTECKEN PÅ VÅRDAGSJÄMNINGEN

Eftersom vädret varit rena skämtet (rena aprilvädret) sista tiden – så har lusten att gå ut i trädgården och leta vårtecken inte varit speciellt stor. Men igår, alltså dagen före, så pallrade vi oss ut och gjorde lite nytta. Det blev dock väldigt lite gjort…..

FÖRE                                                                         EFTER

P1020705

P1020712

Det började med att Rolle frågade om han skulle ta fram tigersågen och såga av dom grenar jag klagat över tidigare. Och då var man ju tvungen att gå ut. *fniss* Dessutom sken solen, så det verkade vara en perfekt dag. Men…det var iskallt, så vi var nog bara ute nån timma.

Grenen som var på det här lilla trädet ovan, en Acer negundo atropurpureum, växte precis rätt ut mot vägen. Riktigt fult och dessutom ganska olämpligt! Efter några sekunder var den borta; Tigersåg är ett perfekt verktyg för sånt här jobb! (Och gubben min också!!

P1020707Men jakten på våren fortsatte, här ovan är det dom ”turkosa” scillorna som jag hittade härom dagen. Nu var dom betydligt fler. Däremot så upptäckte jag – när jag tog bort en felväxande liten gren – att om vi tog bort den stora raka gren jag retat mig på min katsura, då skulle trädet bli helt kalt på sidan mot vägen. Alltså fick den sitta kvar!

P1020716

P1020713

 

Sen gick jag istället på jakt efter vårblommor. Jag hittade faktiskt en rugge med snödroppar direkt. Alltså såna som inte gillar att växa här!                                                   Just den här är en mycket exklusiv och dyr sort, som faktiskt blommade förra året – men före det inte hade blommat på nästan tio år. Det blommar inte i år heller…..!              Däremot hittade jag två små samlingar med snödroppar under buskarna i Susie´s Folly. Där har jag inte planterat några…..fast det kan vara snöklockor, dom har vildsått sig här förr!

P1020710

I långrabatten hittade jag också några botaniska krokus och där råkade jag få se den allra första nyckelpigan. Den stora smällspireabusken jag satt här såg ärligt talat hemsk ut, så på den tog vi bort två halvstora stumpar med lite ris upptill. Men resten av busken är fin, så jag hoppas den överlever. Den var på gång att svimma av för några år sen, men då skar vi ner den kraftigt och sen har den tagit sig.

P1020709

Det var fortfarande fint väder, men kylan började ta på mig så jag bestämde mig för att vi skulle gå in. Rolle slapp såga bort nåt mer! Vilket han var mycket tacksam för!!

P1020714

Idag var det återigen skitväder, typiskt vårdagsjämning. Det har regnat och när det inte regnar är det grått och ruggigt. Det måste få bli några dagar med sol nu så att marken torkar upp ordentligt. Innan dess kan man inte räfsa och alla löv som blåst ner ligger i långrabatten mot gunnebostängslet. Så kommer det upp några vårlökar ser man inte det….. Däremot i dom fyra pallkragar där jag klippte ner gamla perenner och satt vårlök i höstas, där börjar det nu sticka upp massor med små knopp. Ett väldigt bra tecken!

På väg till växthuset kollade jag hur julrosen såg ut och hittade till min glädje några stora knoppar i alla fall (se ovan). Men det måste nog komma lite bättre väder om dom ska slå ut! Likaså mina våriris, det ser väldigt ynkligt ut – jag hittade bara en enda som börjat blomma och knappt nån blast för övrigt heller.

P1020715

Det betyder att jag måste göra en notering om att jag ska beställa massor av irislökar lite senare när vi i ”järngänget” beställer från Holland. Jag gillar våriris…..

P1020722

I växthuset där det är 10-11 grader varmt (det känns iaf varmt jämfört med ute), så är det kamelian (Camellia x japonica (Ackerman) `Red Fellow´) som gläder mig. Annars ser det bara skräpigt och trist ut där ute.

P1020719

Fast jag är lite misstänksam; Inte 17 ser den varmröd ut precis? Det ska den vara, men nej, den ser mer rosaröd ut. Har jag förväxlat namntaggarna!?

P1020718

Men vad kan det vara för namnsort då!? Nu måste jag kolla upp vad jag beställde och vad jag fick hem.

Nej, den här kamelian ska nog se ut så här. För jag hittade bland alla andra bilder på just den här sorten en bild som såg exakt ut som min ovan.  Och det gör absolut ingenting, jag gillar verkligen den här röda nyansen. Passar bra ihop med det lila jag har därinne! Kanske t.o.m. betydligt bättre än en varmt röd!

SUSIE

 

Författare: Susie på Stjärnarve...

Är en infödd Stockholmare som tillsammans med gubbe och hund flyttade till Gotland för16 år sen - vilket vi aldrig har ångrat. Vi hade då ett företag (Ronwill Speedshop) där vi sålde avancerade tillbehör till race-, rally-, sport- och veteranbilar. Alltså samtidigt en hobby och arbete! Vi pensionerade oss för ett antal år sen och nu njuter vi bara av livet!!

4 reaktioner till “VÅRTECKEN PÅ VÅRDAGSJÄMNINGEN”

 1. Vi hade regn inledningsvis idag men nu skiner solen. Din kamelia liknar faktiskt min röda (som är röd i början men sedan bli mer rosaröd). Fast min har inte lika tjusiga knoppar som din så det är nog inte samma sort. Men jag hoppas din kommer att bli lika blomvillig som min, den får 100-tals blommor varje år. Men så har jag ju haft den i rätt många år också så den har blivit stor. Tror ditt växthus är en idealisk övervintringsplats. Men på somrarna brukar dom trivas bäst utomhus.

  Ha det gott! Jag håller som bäst på att ladda inför trädgårdsmässan imorgon!

  Kram Anita

  Gilla

  1. Min kamelia har nu ett 20/25-tal knoppar, 10 av dom är jättestora och slår väl ut när som helst. Men…det var ju meningen dom skulle vara 4 st i år, så jag får väl köpa på mig ett par till! Jag tänkte ställa dom på altanen, under tak där det är skuggigt men ljust – låter det bra?
   Hoppas du får kul på mässan!
   KRAM/Susie

   Gilla

 2. Visst är det roligt att leta efter vårtecknen. Här har inga scillor synts till ännu, men de kommer väl förhoppningsvis. Det är inte alls självklart att sånt som sprider sig som ogräs gör det här hos mig. På Stenstugu satte jag scillalökar flera gånger utan synbart resultat.
  Ha det så gott! I dag är det i alla fall uppehållsväder.
  Kram, Ingrid

  Gilla

 3. Vilka tuffa ord. Tigersåg och Järngänget. 🙂 Du hittade en del vårtecken. Jag är väldigt förtjust i scilla. Nyss såg jag några fina bilder från tidigare säsonger. De var från den park i stan som jag inte besökt ännu. Den som börjar på samma bokstav som Frankrikes huvudstad.
  Kyliga kramar
  Ps. Men jag uppskattar ljuset på morgonpromenaden och kvällen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s