DET VÄXER…

…som bara 17! Över allt!! I trädgården, i krukorna, i växthuset – men det är inte bara fina saker som växer utan även ogräs tyvärr.

 

Som du kanske vet så övergick jag från Blogger till WordPress för ett tag sen – och det har väl fungerat hyfsat. Men eftersom jag inte ville förlora alla mina vänner på Blogger så har jag sen en tid börjat kopiera det jag skrivit på WordPress och så lagt in det på Blogger.
På altanen blommar det också – men där hålls växterna inom
sina gränser i krukor och det förekommer inget som helst ogräs!
Men den här gången har jag gjort precis tvärtom. Alltså skrivit på Blogger och sen kopierat det och lagt in det här på WordPress – för att se om det också fungerar (och det gör det tydligen). För jag är helt klart mer bekväm med Bloggers alla funktioner…..
Vid min ”folly” (dårskap) klippte jag klängrosorna redan för snart en vecka sen. Men idag har Rolle ”finrensat” under. Det är ju bara en smal rabatt på tre sidor (varav en sida täcks nästan helt av en gulbladig dvärgschersmin jag fick som present av en trädgårdsvän i Skara) med grovt grus i mitten. Inte så stort, tycker man. Men trots det kunde han fylla en hel skottkärra med ogräs. Han lämnade dock flera ruggar med självsådd gräslök för dom var så fina!
På andra sidan av växthuset har vid den uppstammade forsythian som är som allra vackrast just nu.  Och inne i växthuset finns det en hel del kvar, även om jag flyttat ut så mycket till altanen.
Det som är störst och som ser maffigast ut är mina vindruvsstockar; En med svarta druvor och en med rödgröna. Det är otroligt många vindruvsklasar på dom i år och eftersom vi brukar få mycket jämt så börjar man ju undra vad 17 man ska göra med dom. Får nog göra lite saft och inte bara gelé…..eller kanske vin!? *fniss*

 

 

Nåt annat som växer bra är mina limeträd. Jag har alltså två, en från Filippinerna och en vanlig som är störst och som i år varit precis översållad med små vita väldoftande blommor. Jag brukar göra limemarmelad, men i år blir det nog så mycket så man får nog hitta på nåt annat också!?

 

Så här gulliga ser frukterna ut redan nu och som du ser så är det massor av dom vid varje blomställning så det kommer bli hundratals – om jag låter dom sitta kvar. Men jag tror att jag ska gallra rätt hårt när dom börjar växa till sig…..
Här syns den andra limen (med några gladiolusblad under) som jag fick förra året av en god vän som bor på Filippinerna halva året. Andra halvan bor han här på Gotland och har fantastiska trädgårdar på båda ställena. Han släpade med sig en planta på flyget till mig och nu har den börjat växa till sig. Kommer nog blomma nästa år…..
Det röda som syntes på dom förra bilderna är bägarranka som jag köpte 4 stycken för ett tag sen – istället för kamelia som tydligen inte gillar mitt växthus. Dom dör…..
Här ser man mina kemikalier för kunna att hålla växthusets plantor fina och framförallt lusfria. Fast jag använder inga gifter utan det är såpa och såna där biologiska saker. När det gäller gödning så är det Osmocote som jag använder när jag planterar och sen kör jag med 1 kryddmått Blomstra (eller liknande) till en liter vatten varje gång jag vattnar.
Till slut måste jag visa en av pallkragarna även om inte alla tulpanerna har slagit ut ännu.

SUSIE

Annons

Författare: Susie på Stjärnarve...

Är en infödd Stockholmare som tillsammans med gubbe och hund flyttade till Gotland för16 år sen - vilket vi aldrig har ångrat. Vi hade då ett företag (Ronwill Speedshop) där vi sålde avancerade tillbehör till race-, rally-, sport- och veteranbilar. Alltså samtidigt en hobby och arbete! Vi pensionerade oss för ett antal år sen och nu njuter vi bara av livet!!

3 reaktioner till “DET VÄXER…”

 1. Så fin din uppstammade forsythia är! Här har de snart blommat över för i år. Det går fort minsann.
  Jag önskar dig en riktigt fin första maj. Vågar vi hoppas på lite regn kanske?
  Kram, Ingrid

  Gilla

 2. Lime blev jag lie sugen på att pröva. Kan man använda dom som vanlig lime (saft och rivet skal) eller är det någon speciell sort som man typ bara gör marmelad av?
  Ler lite när jag ser dina fina vinstockar med alla blad, dom skulle bli populära i området där vi bor. Där är vi snart de enda som inte har invandrarbakgrund och det syns i trädgårdarna där träd och buskar i trädgårdarna tas bort, gräsmattorna ersätts med sten och det som växer på höjden är … just det, vinrankor som klänger i spaljéer. Dom odlas utomhus, inte för druvorna, utan för bladen som används till vinbladsdolmar. Grannen brukar komma över med ett fat dolmar ibland.

  För övrigt är det lika torrt som vanligt här. Igår trodde vi det skulle komma regn, det var alldeles svart på himlen. Det kom ett par droppar, syntes inte ens på marken. Nu är det mulet men det verkar inte finnas regn i molnen. Däremot spår dom minusgrader kommande nätter. Trist för plommonträdet som börjat blomma och alla insekter som skulle pollinera det.

  Önskar er en skön första maj! Lucy hälsar speciellt till Santos 🙂
  Kram Anita

  Gilla

 3. Det är en alldeles vanlig sort av lime – och man behöver ju inte göra marmelad precis. Men jag visste inte vad jag skulle göra med alla. I år blir det ju så vansinnigt många så då ska jag nog göra saft. Det är precis som med våra druvor, jag har gjort gelé med med en aning hemodlad chili i – och det blev jättegott. Men man kan ju inte äta hur mycket gelé som helst…..
  Idag stod det att klockan elva skulle det komma några mm med regn och sen hålla på fram till fem ungefär. Nu är klockan halv två och vi har inte fått en droppe, men lite grått har det varit så jag håller tummarna!
  Santos hälsar tillbaka till Lucy och hoppas hon fick nåt extra gott att smaska på. Själv har han fått det sista av helgskinkan plus sitt ”äckliga” torrfoder men det var så gott att allt gick ner!
  KRAM/Susie

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Mitt Hem och Trädgård

Interiör och exteriör

OrdOdlaren

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Glädjekällans Trädgårdsblogg

Trädgård, natur, hund, matlagning, böcker, funderingar m.m. m.m.

Lena i Wales, Spanien, Sverige och lite överallt

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från Wales, Spanien, Sverige och lite överallt, på ställen jag bott och arbetat i. lenadyche(at)gmail.com

Helena´s Hem & Trädgård

Trädgård, natur, hund, matlagning, böcker, funderingar m.m. m.m.

Tantfrö

En växande känsla av självaktning

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Bloggäventyr med Bosse Lidén

Författare till romanen "Mina fotsteg i ditt hjärta", "Minnen som stannat kvar" och medförfattare till kåseriboken "Skimrande ögonblick - och dagar i grått". Alla tre böckerna går att köpa här på bloggen. Tryck på köp bok/böcker under min header för vidare information. Dessutom finns det 37 st kategorier på bloggsmörgåsbordet. Förhoppningsvis hittar du något som tilltalar dig. Du får väldigt gärna lämna en trevlig kommentar. Tack för besöket. Välkommen tillbaka.

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

%d bloggare gillar detta: