POTATISJAKT och BLOMMOR

Igår morse gav vi oss iväg på en liten utflykt. Man kan inte sitta hemma och glo varenda dag – även om vi alltid har en hel del att fixa. Man måste ju få lite ledigt ibland…..

Så vi började med att åka till andra sidan ön (östra) för att leta efter god färskpotatis. En knasig idé för en utflykt, men det blev väldans trevligt faktiskt. Vi åkte först till dom närmaste gårdshandlarna, men hittade ingen potatis som passade oss (mig). Jag vill ju ha sån som är precis nyupptagen och har lite flagigt skal…..

P1030223
Vallmo och blåklint.

Vi passade också på att åka förbi gårdshandeln i När och handlade där bl.a. godis, alltså 2 påsar med små cocktailtomater som är dom absolut godaste tomater som finns. Dom är t.o.m. godare än dom man odlar själv! En påse gick åt som snask i bilen direkt, men det blev en del annat också. Vi kom så tidigt att dagens första skörd av grönsaker packades upp i boden av bonden precis när vi kom, vilket inspirerade. Men dom har ingen potatis…..

P1030224
En del fält var helt röda.

Sen var vi inne på en 2-3 olika ställen till, men det fanns ingen fin färskpotatis. Till slut kom jag på att när vi hyrde hus av Sten & Monica Nordin (dom som har/hade fiskboden på Sysneudd) så låg det en stor potatisodlare bredvid oss (Skags) där vi alltid köpte mycket god potatis. Och mycket riktigt, där hittade vi ”riktig färskpotatis”! Jakten var över!!

P1030230
I min ”rosenfolly” blommar nu rosorna, fast den sista (till vänster) är sen och hade bara ett par knoppar på gång ikväll.

Efter det så tog vi en sväng till Guldrupe och våra goda vänner Eva & Uffe som var hos oss i midsomras. Det är så att jag sådde palettblad i våras och när ”tjejerna” var på besök så skulle dom ta med sig ett antal plantor hem till Stockholm. Men…det glömdes naturligtvis bort, alltså har jag massor. Så jag frågade Eva om hon ville ha ett uppvuxet palettblad och det tackade hon ja till. Naturligtvis glömdes det bort också! Skulle ha rest mig från matbordet direkt och gått till växthuset och hämtat ett!

P1030229
Men en knopp på väg att slå ut på busk/klängrosen Westerland hittade jag iaf ikväll.

Men…igår var jag smartare och packade in ett i bilen innan vi åkte IFALL vi skulle komma förbi dom. Vilket vi alltså gjorde. Efter att ha lämnat av växten – och fått lite rabarber till Rolles stora glädje – åkte vi till Klintehamn och handlade. Sen åkte vi hem och grillade korv till lunch. Därefter hann jag med att ta ett dopp innan Formula One-racet började 14.15 som följdes av Indycar och Nascar på kvällen. Så det blev en riktigt lyckad och fullmatad dag.

P1030228
På spaljén vid infarten blommar faktiskt fler och fler, även dom jag trodde var döda efter förra årets torka. Här är det klängrosen Parade.

Idag däremot så har jag varit hemma och bara fixat lunch och klippt lite överväxta plantor. Bl.a. en massa överblommade lupiner och en staketdruva som växer mot trädgårdsbodens gavel. Den klippte jag för 14 dagar sen, nu hängde det ut massor av rankor på 1 meter från den igen. Man kom nästan inte förbi den. Jag klippte ännu mer nu, tog även bort en del små vindruvsklasar – men vi har betydligt godare vindruvor i växthuset…..

P1030227
Tror att det här är klängrosen Shogun, men jag är inte säker!

Rolle däremot, han har åkt in till VC i Hemse just nu, men tidigare jobbade han på som vanligt. Han har både finslipat och målat en bit av altanen och en liten trappa. Och i morgon ska han måla en andra gång. Sen är det bara att fortsätt med den upphöjda delen som är runt poolen. Den är visserligen betydligt nyare och därför var den lättare att slipa, så jag tror inte det blir lika mycket finslipsjobb med den. Men det är i vilket fall som helst min gubbes jobb…..

P1030226
Den här vackra tvåfärgade klängrosen är iaf Händel.

I morgon ska jag försöka – om man orkar i värmen – att rensa bort lite ogräs på  baksidan nedanför huset. Sen måste jag faktiskt börja vattna ordentligt (från vår brunn). När jag rensade i pallkragarna idag så såg jag att en hel del växter har börjat sloka. Inget bra tecken! Så jag får ta fram slangen och ansluta till ”pinnen” som jag vattnar jorden med där. Vattnet brukar få stå på en 15-20 minuter i varje pallkragsavdelning – och nu har vi ju bara åtta kvar, så det bör gå bra!!

P1030225
En favoritbuskros nedanför rosenspaljén, William Shakespeare 2000. Tyvärr lite känslig…..

SUSIE

 

 

Annons

Författare: Susie på Stjärnarve...

Är en infödd Stockholmare som tillsammans med gubbe och hund flyttade till Gotland för16 år sen - vilket vi aldrig har ångrat. Vi hade då ett företag (Ronwill Speedshop) där vi sålde avancerade tillbehör till race-, rally-, sport- och veteranbilar. Alltså samtidigt en hobby och arbete! Vi pensionerade oss för ett antal år sen och nu njuter vi bara av livet!!

2 reaktioner till “POTATISJAKT och BLOMMOR”

  1. Vilken trevlig omväg det blev bara för att köpa ”potätter”. Otroligt vackra foton du fick till. Jag tycker du ska fortsätta i den stilen. Ta dig en sväng på bygden för att ex. köpa en liter mjölk. 😉
    Är det okej att skicka ner några tusen turister till dig? Jag har redan börjat tröttna på att kryssa fram som jag fick göra under cyklingen till centrum. Det är annat på morgonen. Då trivs jag. Visby för oss själva.
    Simma lugnt.
    Kram Bosse

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Mitt Hem och Trädgård

Interiör och exteriör

OrdOdlaren

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Glädjekällans Trädgårdsblogg

Trädgård, natur, hund, matlagning, böcker, funderingar m.m. m.m.

Lena i Wales, Spanien, Sverige och lite överallt

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från Wales, Spanien, Sverige och lite överallt, på ställen jag bott och arbetat i. lenadyche(at)gmail.com

Helena´s Hem & Trädgård

Trädgård, natur, hund, matlagning, böcker, funderingar m.m. m.m.

Tantfrö

En växande känsla av självaktning

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Bloggäventyr med Bosse Lidén

Författare till romanen "Mina fotsteg i ditt hjärta", "Minnen som stannat kvar" och medförfattare till kåseriboken "Skimrande ögonblick - och dagar i grått". Alla tre böckerna går att köpa här på bloggen. Tryck på köp bok/böcker under min header för vidare information. Dessutom finns det 37 st kategorier på bloggsmörgåsbordet. Förhoppningsvis hittar du något som tilltalar dig. Du får väldigt gärna lämna en trevlig kommentar. Tack för besöket. Välkommen tillbaka.

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

%d bloggare gillar detta: