TA BORT-JOBB

Det har  varit en rätt skön dag, men tyvärr inget bad. Hann inte med det innan solen försvann från altanen – och när det inte är så varmt (bara 22 grader) så vill man ju gärna komma upp till solsken!

P1030530
En klematis som verkligen trivs – inget torrt här inte!

Istället för att njuta så har vi kört lite hårt idag, det är ju måndag. Som jag skrev sist så hade en buske torkat in och dött, samt att en klematis inte långt från den såg också torr ut. Både var vid ingången, typiskt! Så dom måste bort snarast (alltså idag)…..

P1030526

 

Den ena var ett mycket vackert japanskt olvon – Viburnum plicatum f. tomentosum `Mariesii´- som inte bara hade överdådig blomning på försommaren utan också mycket vackra blad och trevligt växtsätt. Den blev inte så hög, kanske 0,8/1 m bara, utan växte mer på bredden.  Måste nog skaffa mig en sån igen. Men inte plantera den här. Även om den passade perfekt tidigare. Den var planterad under den brokbladiga asklönnen Acer negundo `Flamingo´.

P1030524
Innan vi la på täckbarken så körde jag med lite ”civil olydnad”…..

Asklönnen hade min, tyvärr avlidna, nära väninna och granne Bibbi med sig ner från Stockholm för 13-14 år sen. Då var den c:a 60 cm hög och var bara tre små pinnar – nu är den tvåstammig och enorm! Förmodligen har den tagit det lilla regn som kommit ner!!

P1030527
Det gråa framför täckbarken är gräsfrön som jag sått i där. Numera behövs ju inte så bred rabatt.

Den andra växten som visade sig vara helt torrt, jag kunde plocka bort all växtlighet från piedestalen med fingrarna, var en klematis jag tagit med från Stockholm. Alltså mer än 16 år gammal. Den växte i ”stenrabatten” på den lilla franska piedestalen.

P1030528
Det jag gillar nu är att kameleontbusken – eller klängväxten (Actinidia kolomitka), som det egentligen är – syns mycket bättre nu. Den är minst 20 år gammal och har tidigare bott i en stor plåtkruka i Älvsjö, Stockholm.

Jag behövde alltså inte klippa ner den – och detta trots att dom nedre grenarna var så grova som c:a 4-5 cm i diameter. När jag fått bort allt torrt så upptäckte jag 3 pyttesmå skott bland stenarna som naturligtvis fick vara kvar. Ska bli spännande och se om dom överlever. Innan dom – eventuellt – växt till sig, så hängde jag en lykta med ett rött ljus i piedestalen – den satt nämligen så hårt fast att jag inte kunde ta bort den. Och nån funktion måste ju piedestalen ha…..

P1030529
En gulbladig smällspirea och en rödbladig!

I rabatten klämde jag ner två smällspireor – båda kom från långrabatten där dom självsått sig. Slangen framför är en s.k. ”svettslang”, inte alls lika bra som den slang vi tidigare hade där. Tål inte nåt högre tryck, då går det hål i den direkt. Den tidigare var det små hål i (s.k.droppslang), men dom satt med tiden igen av allt kalk i vårt brunnsvatten…..

P1030525
Det ser prydligt ut nu!

 

Vi blev mycket nöjda med dagens ”ta bort-jobb”. Det är ju oftast väldigt trist, men just det här blev bra tyckte vi båda två. Nu ska jag i höst klämma ner en massa lökar här. För visserligen fick vi upp 25 stycken som jag sen grävde ner, men jag vill ha massor här där man går in…..

SUSIE

 

Författare: Susie på Stjärnarve...

Är en infödd Stockholmare som tillsammans med gubbe och hund flyttade till Gotland för16 år sen - vilket vi aldrig har ångrat. Vi hade då ett företag (Ronwill Speedshop) där vi sålde avancerade tillbehör till race-, rally-, sport- och veteranbilar. Alltså samtidigt en hobby och arbete! Vi pensionerade oss för ett antal år sen och nu njuter vi bara av livet!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s