ÖSTERLEN dag 3 & 4 & 5

Måndagen började med samma varma och soliga väder som lör/sön.  Så vi tog det lugnt, Rolle gick ut med Santos och jag förberedde lunchen lite och satt mig en stund för att glo på TV. Det var alldeles för varmt att vara ute…..

P1030581
Det är skönt med en egen svalkande å med vatenfall och små broar!

Rätt var det var så knackade det på rutan bakom min rygg, det var Berra & Boel. Med sig hade dom MASSOR av presenter till oss; Santos fick en påse med tuggisar, vi en ursnygg kudde som Boel sytt samt en söt grytlapp och så 4 flaskor vin. Dessutom fick vi precis innan dom åkte på kvällen två par skitsnygga och sköna raggsockor – var! Mina naturligtvis med lite lila i…… man får – nästan – skämmas!! Boel är otroligt duktig på hantverk. Både att sy – och att sticka tydligen!!

P1030575

Vi hade dukat ute så vi åt en tidig lunch med västerbottenpaj och tillbehör och sen blev det väl nån timmes snack. Då föreslog jag att vi skulle ta och åka ut lite. Så in med gänget i bilen och sen åkte vi ner mot Ystad och kusten. Vi tog oss till Kåseberga, där orkade vi inte med turiststråken längre, utan vi åkte massor med småvägar till Tomelilla. Vi hade ju redan innan bestämt att där kunde vi äta en tidig middag – på Torget 6. Så det gjorde vi, Rolle var som vanligt urhungrig.

P1030576

Men…innan vi gick in på resturangen (Där man alltså får ta med sig hund!) så skulle Boel på apoteket snett emot. Vi andra gick över torget till skuggsidan utanför en damekipering som hade REA. I fönstret fanns en blus i min stil så Rolle sa att jag skulle gå in och titta på den. Den var precis nyinkommen och naturligtvis inte på REA, men den åkte på och jag tog aldrig av den. Den var inte gratis, men inte heller alltför dyr. Butiken var som såna här ställen var på 60/80-talet så jag lovade dom trevliga damerna i butiken att komma tillbaka i veckan…..

P1030582

Efter en härlig middag med massor av grönsaker (Boel och jag åt poké bowl med lax) så gasade vi tillbaka till huset och satt och snackade några timmar till. Vid 19.15 åkte våra vänner hem till Markaryd (c:a 15 mil) och resan gick bra. Dom ville gärna komma hem innan det blev kolsvart. Själva glodde vi lite på TV och sen hoppade vi i säng. Själv sov jag som vanligt urdåligt, så vid två på natten tog jag en halv insomningstablett – och därefter sov jag underbart, men vaknade redan klockan sex! Vad gör man…..!?

P1030599
Magnoliaräden på tomten – 2 jättar – har börjat blomma om!

Vi tog det alltså lugnt på morgonen efter men hungrige Rolle började redan före tio tjata om att han ville ha en fiskburgare till lunch. En från Max, absolut inte nån urdålig från McDonalds! Så det var bara att åka in till ett hett Ystad med ”miljoner” turister och leta sig fram till stora torget. Sen satt jag och Santos kvar i bilen medan Rolle åt en otroligt tidig lunch.

P1030589

Vi åkte sen vidare – innervägarna – till Simrishamn där jag hade tänkt att vi skulle ha ätit lunch. Men då var varken Rolle eller jag hungriga. Det var helt enkelt för varmt för att äta. Så vi körde tillbaka på småvägar till Tomelilla där jag handlade på Coop och sen hittade jag en liten ”smitväg” till huset som tog hälften så lång tid som den större som vi kört tidigare.

P1030590
Det röda längst bort i mitten är vår bil. Trädet rakt fram är ett av två magnolior!

Väl hemma satt  vi oss utomhus och tog nåt kallt att dricka och för då var det skugga på uteplatsen. Underbart! I skuggan var det 30 grader, inomhus 32 och i solen förmodligen uppåt 40. Vid 5-tiden kom en kille från uthyrningsfirman Novasol för att hämta upp några kuvert som förra hyresgästen glömt.  Då tipsade han om att Österlen Kryddor låg bara fem minuters bilväg från oss – och dit ville man ju! Dagen efter…..

P1030596
”Hemma” igen i solskenet utan nån hemsk åska!

På natten både regnade det och åskade, men det var sol igen i på morgonen och lika varmt. Puh! Vi ville absolut inte åka mot den överbefolkade kusten, istället tog vi oss norröver mot Sjöbo där vi inhandlade lite förnödenheter och Rolle rastade Santos – precis när åskan smällde till precis över dom. Santos är livrädd får åska, så stackarn sjönk först ihop helt och sen ville han direkt tillbaka till bilen. Så det blev ingen lång prommis precis…..

P1030588

Från Sjöbo åkte vi små vägar tvärs över Rommelåsen och ner till Abbekås Golfrestaurang där vi åt en härlig lunch. Vi gillar faktiskt den här kustsidan på Ystad betydligt bättre. Den andra är det bara en massa camping och massor av trängsel.  Fast vi gillar egentligen norra delen av Skåne bäst! Efter lunch hade vi tänkt att åka hela kustvägen till Ystad där vi skulle tanka och åka till Åbergs  trädgård i Öja som ligger på vägen till huset. Nu var kustvägen avstängd, så vi fick trassla oss runt på lite småvägar – vilket är helt OK. Då hittar man roligare ställen…..

P1030591
På eftermiddagen kan man inte sitta här, då är det alldeles för varmt!

Vi kommer till Åbergs – där jag varit en gång tidigare för 13/14 år sen – och där fanns det otroligt mycket att titta på. Men, jag ville ha en speciell växt så jag var tvungen att prata med personalen. Alltså fråga om dom hade en sån här vintergrön Cotoneaster – tror att den helter C. salicifolia. På långt håll såg vi att kassan betjänades av en enda person – och hon hade en enda kund. Som stod där länge!

P1030598

Till slut tröttnade jag och ställde mig bredvid kunden som tjatade om samma sak hela tiden. Hon hade planterat en klematis förra hösten och den växte inte. Nu ville hon veta hur hög den hon valt istället skulle bli. Hon tjatade om samma sak 5-6 gånger, trots att biträdet visade henne på sin padda vad hon fick för svar från grossisten. Hon kunde ju inte garantera exakt hur hög den skulle bli (beror ju lite på växtplats, vattentillgång, jordmån m.m.). Jag sa till Rolle att han kunde gå till bilen och vänta, men han stod kvar en bit bort under skuggan av ett stort träd.

P1030592

När det gått minst en kvart och damen ifråga fortfarande tjatade om samma klematis så säger hon till kvinnan i kassan att hon skulle ha det och det och det….. Alltså hon skulle ha växterna framburna också!? Då tröttnade jag och frågade lite artigt; Ursäkta mig, men kan jag bara få fråga om en sak! Gissa om hon blev arg, hon snäste till att det gick inte alls – hon hade cyklat dit och nu skulle hon ha sina växter framburna! Tonen hon höll var otroligt hemsk – hon mer eller mindre skrek åt mig – så då blev naturligtvis jag arg också!!

P1030593

Jag slängde ur mig nåt om att jag sket i frågan jag hade – eller att handla nåt över huvud taget – och så gick vi därifrån. Jag brukar alltid komma hem med nåt kul och jag hade bespetsat mig på antingen Cotoneastern eller nåt annat ”kul” i prisklassen 300-800:-, så där missade dom en bra kund. Om nu den här kärringen bara tjatade om och om igen om sin klematis, så kunde dessutom expediten ha ursäktat sig och frågat vad jag ville ha svar på. Istället fick man stå där i stekande sol…..jag lovar att det är länge! Rolle viftade med både armar och ben flera gånger att vi skulle gå – och han och Santos stod ändå i skuggan. Nu grämer jag mig inte så mycket, det kommer säkert flera handelsträdgårdar!!

P1030597

Efter det här åkte vi till Österlen Kyddor där jag inhandlade lite kryddor och lite egenodlad majs till popcorn senare ikväll. För att först laga och sen äta en massa mat, det orkar man inte. Det får bli en korv med bröd, eller Rolle kanske tar lite potatissallad till korven. Inte heller orkar vi åka från huset, utan vi njuter av porlandet från det lilla vattenfallet i ån – i skuggan under valnötsträden, hängpilarna, krikonträden, magnoliaträden och allt som jag inte känner igen…..  Vi har det otroligt bra med andra ord!

SUSIE

 

Författare: Susie på Stjärnarve...

Är en infödd Stockholmare som tillsammans med gubbe och hund flyttade till Gotland för16 år sen - vilket vi aldrig har ångrat. Vi hade då ett företag (Ronwill Speedshop) där vi sålde avancerade tillbehör till race-, rally-, sport- och veteranbilar. Alltså samtidigt en hobby och arbete! Vi pensionerade oss för ett antal år sen och nu njuter vi bara av livet!!

En tanke på “ÖSTERLEN dag 3 & 4 & 5”

 1. Ni lyckades verkligen spika årets varmaste vecka. På gott och ont. Sådana ”kunder” gör mig knäsvag. Jag hade gått därifrån efter att ha hostat lite. 🙂 Åbergs bytte ägare för något år sedan. Förra sommaren var den första och enda som vi inte var där och handlade och fikade. Fanns inte mycket utrymme för nöjen.
  Kul såklart för er att träffa gamla kära vänner. Det verkade vara ett riktigt perfekt ställe att bo på. Visst är det häftigt att efter någon dag lära sig nya genvägar. Sådant älskar jag.
  Abbekås är ett av mina favoritställen som vi regelbundet återkom till.
  5 minuter från Österlens kryddor. Då har jag kört i de krokarna massor av gånger. Tog en underbar bild på ett ”blått hav” där ett år. Det festliga nu är att S närmaste kollega visst är bror till han som äger Österlens kryddor. Fick jag reda på för någon dag sedan.
  Även under högsäsong finns det flera små slingrande vägar där man kan åka nästan biltomt genom Österlen och ner till fina platser. Kåseberga däremot undvek vi under högsäsong på dagarna. Men vid en solnedgång i augusti var det lätt att få parkeringsplats. Ystad, Båstad, Gränna o.s.v. är platser som inte fixar trafikmässigt att svälja tillströmningen under några få veckor. Det blir kaos. Hade ni åkt denna vecka hade det varit som att jämföra svart med vitt. 🙂 Samtidigt är medaljens baksida att mycket är stängt.
  Kul att få en nostalgikick av dina foton och text och som givetvis sätter igång mina tankar och mitt minne.
  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s